Stimați profesori, dragi elevi şi părinţi!

Stimați profesori, dragi elevi şi părinţi!

796
DISTRIBUIȚI

         Începutul oricărui an şcolar este marcat de semnificaţia Sărbătorilor Naţionale:  27 August – Ziua Independenţei Republicii Moldova şi 31 August – Ziua Limbii Române. Aceasta ne îndreaptă eforturile noastre spre devotament şi respect faţă de valorile societăţii și spre manifestarea curajului civic.

Un rol important în această misiune revine şcolii care e considerată un pilon de bază în cultura unui popor.

Astăzi, în prima  zi din anul de studii 2020-2021, la fel ca și dumneavoastră, trăiesc emoții contradictorii. Suntem în ziua când în școli, conform frumoasei tradiții de zeci de ani, sună primul clopoțel. Astăzi este altfel – sună tăcut!

Dragi elevi, distinși profesori, stimați părinți!

Anul scolar  2020- 2021 va intra în istoria națională și internațională ca un an special, inedit, demonstrând că, în ciuda dificultăților cauzate de criza pandemică mondială, cot la cot cu un șir de provocări, sistemul educațional din Republica Moldova va ține  piept diverselor dificultăți și nu va stagna.

Suntem conștienți  cu toții că, într-o perioadă relativ scurtă, sistemul educațional din țară a suportat schimbări considerabile . Pentru fiecare dintre noi, adaptarea accelerată la noile condiții s-a dovedit a fi o necesitate primordială. Redirecționarea acțiunilor spre elaborarea resurselor și instrumentelor educaționale eficiente și de calitate a produs accederea spre o nouă „eră”: cea a digitalizării.

Diversitatea resurselor didactice și a formelor de lucru elaborate și propuse drept alternativă în această perioadă deloc firească a fost orientată spre dezvoltarea capacităților elevilor  conform Curricula și, totodată, spre dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților digitale.

Grație implicării plenare a tuturor actanților educaționali, dialogului „viu” și productiv Școală – Familie – Comunitate, sistemul educațional actual a fost în stare să prevină și să depășească în multe privințe o stare de formalitate. În acest sens, țin să apreciez mult contribuția acelor dascăli dedicați care s-au mobilizat într-un timp record și au depus tot efortul la reformularea conceptului de Școală modernă (prietenoasă copilului). Munca măriilor voastre, scumpi învăţători și profesori se resimte și se va resimți  în acest an, în mod deosebit, adunând recunoștință, apreciere şi merite.

Stimate cadre didactice, reușita reformelor educaţionale, bazate pe un sistem de învăţământ modern, calitativ, eficient, capabil să răspundă pozitiv la provocările timpului, depinde, în mare măsură, de dumneavoastră. Meritaţi respectul şi admiraţia pentru ceea ce realizaţi. Vă îndemn să aveți curajul şi răbdarea de a acorda copiilor sprijinul de care au nevoie. Rămâneţi călăuza frumosului, adevărului, dreptăţii, valorilor deoarece prioritatea cea mare sunt copiii. Vă urăm sănătate, mari succese și inspirație în activitatea Dumneavoastră prodigioasă!

Cei ce au vegheat mereu asupra reuşitei copiilor lor, inclusiv și în noile condiții de trecere la educația online, sunt părinţii elevilor, cărora le mulţumesc  pentru efortul depus. Asigurarea continuității educației s-a datorat și se va datora  mult implicării Dvs  responsabile. Îmi exprim gratitudinea pentru parteneriatul educațional de înaltă calitate. În aceste condiții deloc ușoare, stimați părinți, ați devenit niște voluntari educaționali de excelență și susținători activi în inevitabila revoluționare a sistemului educațional.

Dragi părinți, implicarea dumneavoastră în activitatea educațională contribuie la realizarea unui adevărat parteneriat din care are de câștigat toată societatea. Vă îndemn să răspundeți chemărilor Școlii, pentru că doar printr-un parteneriat activ între toți beneficiarii procesului educațional – elevi , cadre didactice și părinți – putem promova performanța și eficiența în educație, putem evalua multidimensional și multigradual competitivitatea pentru a asigura durabilitatea proceselor educaționale din Republica Moldova.

Vin cu un îndemn pentru toți elevii  să nu  renunțe la învățare, să  dea  dovadă de responsabilitate, de implicare, ambiție și efort necondiționat.

Dragi elevi, calitatea studiilor voastre depinde în mare măsură de perseverența voastră. Urmează o perioadă importantă, dar și frumoasă, cu multe provocări dar și,  realizări şi împliniri pe care vă doresc  să le savuraţi din plin. Un lucru știu sigur, însă, că voi, dragi elevi, vă veți îndeplini sarcinile cu brio și sunt nespus de mândră de voi toți!

Stimați profesori, părinți și elevi,

Educația rămâne deschisă și în continuare schimbărilor de profil atât din exterior cât și interior. Sunt  încrezătoare  că vom reuși să depășim impedimentele și în continuare. Doar împreună putem construi un viitor noilor generații și atinge calitatea în Educație.

 Cu respect,
Președinta Fundației „Mircea Eliade”
Gafton Elena